Risotto z leśnymi grzybami podane w brązowej miseczce.

Dania główne Przepisy Przystawki

Risotto z grzybów leśnych

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 2 października 2019

Risotto z grzybów leśnych można przygotować nie tylko latem i jesienią, kiedy dostępne są świeże grzyby ale również z mrożonych grzybów.

Risotto z grzybami mrożonymi czy suszonymi będzie równie dobre. Grzyby suszone – w ilości około 150 gram – trzeba wcześniej namoczyć i dopiero później poddać obróbce.

Można również przygotować risotto z pieczarkami, ale nie będzie ono tak aromatyczne jak z risotto z grzybami leśnymi.Natomiast z leśnych grzybów używam najczęściej podgrzybki i kurki. Osobno lub jako mieszankę.

Risotto z leśnymi grzybami: przepis 

Risotto z leśnymi grzybami: składniki

  • 500 gram leśnych grzybów – jeden rodzaj lub mieszane
  • szklanka ryżu do risotto – arborio
  • 3 szklanki bulionu warzywnego – warto skorzystać z przygotowanego koncentratu warzywnego
  • 2 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 sztuki cebuli szalotki lub jedna duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 3 kopiaste łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny alternatywnie, ale wspaniale podnosi aromat
  • sól, pieprz

Jak przygotować grzyby?

  1. Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę – połowę porcji – pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła.
  4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić połowę cebuli, chwilkę zeszklić.
  5. Dodać grzyby, smażyć kilka minut, mieszając. Odstawić.

Jak przygotować ryż?

  1. Drugą połowę cebuli obrać i drobno pokroić.
  2. Osobno posiekać drobno obrany czosnek.
  3. Bulion podgrzać – powinien być ciepły, ale nie wrzący.
  4. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, chwilkę zeszklić.
  5. Wsypać ryż i mieszając podgrzewać około minuty.
  6. Wlać wino i gotować, aż cały płyn się wchłonie.
  7. Mieszając cały czas ryż, stopniowo dodawać ciepły bulion, aż do wykorzystania całego bulionu. Ważne! Każdą kolejną porcję bulionu dolewać dopiero wtedy, kiedy poprzednia porcja bulionu się wchłonie. Ryż powinien gotować się około 20 minut, ale trzeba cały czas pilnować, aby nie rozgotował się.

Połączenie grzybów z ryżem

  1. Do ugotowanego ryżu dodać ciepłe grzyby, starty ser, posiekaną pietruszkę, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny, łyżkę masła, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Wymieszać i od razu podawać na stół.

Risotto i inne potrawy z ryżem znajdziesz poniżej:

Czarne risotto

Risotto z krewetkami – delikatne i pyszne

Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych

Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem lekko przyprawione chilli

Domowe konfitury, dżemy i powidła: przepisy i pomysły

Risotto gotowe? Jestem bardzo ciekawa jak Ci smakowało!

Koniecznie podziel się opinią w komentarzu! Naprawdę jestem ciekawa jak smakowała Ci potrawa z leśnymi grzybami!

Oceń artykuł
[Głosów: 8 Średnia: 4.1]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments