Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów przygotowana według tradycyjnego przepisu Zupa grzybowa zabielana z makaronem najlepiej smakuje przygotowana z suszonych grzybów, które oddają cały swój smak i aromat w procesie gotowania.
Dlatego tak ważne jest, aby grzyby suszone przed gotowaniem długo moczyć. Najbardziej praktycznie jest namoczenie grzybów na całą noc poprzedzającą gotowanie.
Do przygotowania tego wigilijnego dania używam suszu grzybów mieszanych, czyli zarówno podgrzybków jak i borowików. Jednak można użyć jednego rodzaju grzybów, tylko podgrzybków lub borowików.
Jeśli nie mamy suszonych grzybów lub nie lubimy aż tak mocno aromatycznej zupy, możemy przygotować na wigilię zupę grzybową z mrożonych grzybów. Na stronie mam przepis na znakomitą wegetariańską zupę grzybową, ugotowaną według przepisu przywiezionego ze Słowenii. Jako dodatek są w niej ziemniaki, które można zamienić na osobno ugotowany makaron.
Przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów znajdziesz, gdy klikniesz w Zupa grzybowa.
Do zupy grzybowej z suszonych grzybów – można dodać już po ugotowaniu -jedną lub dwie łyżki masła, a do talerza wrzucić nieco posiekanej natki pietruszki.
Zupa grzybowa wigilijna zabielana z makaronem – przepis
Składniki: Zupa grzybowa wigilijna
- 100 gramów grzybów suszonych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 korzenia selera
- kawałek pora
- 2 litry wody – w sumie
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- mały kubeczek 18% śmietany do zup
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła – opcjonalnie
- siekana zielona pietruszka – opcjonalnie
Zupa grzybowa wigilijna – przygotowanie krok po kroku
- Suszone grzyby opłukać i zalać wodą, w takiej ilości, żeby wszystkie grzyby były przykryte.
- Grzyby moczyć przez około 10 godzin – dobrze zostawić na całą noc.
- Dolać nieco wody, przyprawy i zagotować grzyby, najlepiej na delikatnym ogniu, bo gotowane suszone grzyby uwielbiają „uciekać z garnka” gdy gotujemy je na zbyt dużym ogniu.
- Gotować około godziny.
- Jeśli grzyby są duże, należy je pokroić na kawałki.
- Warzywa obrać.
- Ugotować wywar jarzynowy z marchewki, pietruszki, selera i pora w pozostałej części wody.
- Po ugotowaniu wywar warzywny wlać do grzybów, chwilę razem pogotować.
- Do kubeczka śmietany 18% dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej, dobrze zamieszać. Do pojemnika ze śmietaną wlać nieco gorącej zupy, ciągle mieszając, żeby śmietana nie zważyła się. I tak zahartowaną śmietanę wlewamy do garnka z zupą.
- Osobno ugotować makaron nitki.
- Zupę wigilijną podawać z makaronem.
Sprawdź pozostałe przepisy na pyszne zupy:
Ponad 30 przepisów na wigilię i święta
Żurek wegetariański z dodatkiem ziemniaków i grzybów
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych
Zupa ogórkowa na maśle lub oleju
Przygotowałaś grzybową według przepisu? Podziel się opinią w komentarzu!
Masz jakieś pytania do przepisu wigilijnego? Napisz w komentarzu a ja chętnie pomogę przygotować pyszną zupę grzybowa na wigilijny stół.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!