Fuczki. Pyszne placki z kiszoną kapustą
Fuczki! Placki wytrawne z kiszoną kapustą o niesamowitym smaku i łatwości wykonania.
Fuczki to placki, które zawsze wychodzą i smakują wyśmienicie! To typowo łemkowskie danie jadłam lata temu w nieistniejącym już domu znajomych w pobliżu Komańczy w Bieszczadach. I od tej pory, o ile tylko mam taką możliwość przebywając w tamtych regionie Polski lub w Bieskidzie Niskim, zamawiam na obiad czy kolację fuczki właśnie.
A w czym tkwi tajemnicy tych placków? W głównym składniki, czyli kiszonej kapuście! Najlepiej oczywiście zakiszonej własnoręcznie, pysznej i zdrowej bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Fuczki są dobrze doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane smaży się je na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Fuczki podobne są nieco do naleśników, ale o wiele bardziej pikantnym smaku. Dowiedziałam się o dwóch sposobach przyrządzenia fuczków: z kiszonej kapusty gotowanej i kiszonej kapusty surowej. Zrobiłam według obydwu propozycji i mi zdecydowanie bardziej smakują fuczki z surową kiszoną kapustą.
A z czym podawać takie placki warzywne? Najczęściej podaje się placki z sosem czosnkowym (na bazie śmietany lub gęstego jogurtu) lub gęstą, kwaśną śmietaną. Czasem są dodatkiem do pieczonych mięs z sosami. Kiedyś poczęstowano mnie takimi plackami łemkowskimi polanymi sosem z grzybów leśnych. Też pyszne!
W przepisach na te bieszczadzkie placki (lub placki z łemkowszczyzny jak również są nazywane), które otrzymałam, jako jeden ze składników podane było samo mleko lub mleko z wodą. Analogicznie jak w przepisach na naleśniki.
Ja robię naleśniki mieszając mleko z wodą i tak samo zrobiłam fuczki. Wiem, że w tradycyjnych łemkowskich domach fuczki robiło się na samej wodzie, bez dodatku mleka.
Przepis na placki fuczki
Składniki na fuczki
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- przyprawy (wybrać opcjonalnie): cząber i sypki kminek/ cząber /majeranek
Jak zrobić fuczki – wytrawne placki
- Do naczynia wbij jajka, dodaj mleko i wodę i mąkę. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki.
- Dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowane ciasto naleśnikowe zostawi na przynajmniej pół godziny, żeby „pooddychało”. I zgęstniało.
- Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – powinno być nieco bardziej gęste niż na naleśniki – (ciasto nabrane łyżką powinno wolniutko z niej spływać) dodaj 2 – 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj.
- Kapustę kiszoną należy odcisnąć (nie płukać), drobno pokroić i dodać do ciasta – w jednej wersji.
- Kapustę ugotować, odcisnąć i dodać do ciasta – w drugiej wersji.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką kładź nieduże placki.
- Piec jak placki ziemniaczane, po 2 – 3 minuty z każdej strony.
- Upieczone placki połóż na chwilkę na papierze kuchennym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z solo lub z ulubionymi sosami.
Jak zrobić sos czosnkowy?
- Obierz 2 ząbki czosnku, zmiażdż go lub drobno posiekaj.
- Dodaj do gęstego jogurtu (mały lub duży pojemnik, w zależności jak mocno czosnkowy sos lubisz), kapnij cytryny nieco i dodaj szczyptę soli.
- Wymieszaj. Gotowe.
Polubiłeś placki z kiszoną kapustą?
Sprawdź także inne moje przepisy na placki warzywne, placki z gotowanych ziemniaków, naleśniki i racuchy – placki jak u babci.
Placki z cukinii pieczone w piekarniku – dwie wersje
Moskole – placki z gotowanych ziemiaków
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!