Warzywa kiszone w słoikach
Warzywa kiszone w słoikach na zimę nie są odkryciem współczesnej kuchni, ale stają się coraz bardziej popularne. I słusznie! Dzięki ukiszeniu zyskujemy znakomitą, chrupiącą przekąskę do obiadu, czy śniadania. I jak zdrową!
Probiotyki, które powstają w wyniku kiszenia, wspierają naturalną florę bakteryjną organizmu, są pomocne w infekcjach i alergiach. Doskonale znamy probiotyki, kupowane w aptekach, serwowane nam w czasie kuracji antybiotykami. Po co połykać kolejne pigułki, skoro można spożywać je w naturze i w dodatku są pyszne!
Jak ukisić różne warzywa?
W procesie kiszenie ważne jest, aby w początkowej fazie, kiszone warzywa zostawić w pomieszczeniu, gdzie temperatura oscyluje wokół 20 °C. Drugim istotnym czynnikiem jest usunięcie powietrza spomiędzy kiszonych warzyw: robimy to albo przez zalanie solanką ( ogórki, papryka, seler, buraki), albo przez ubicie (kiszona kapusta). Sprawdź przepis na kiszoną paprykę.
Z dawien dawna, w polskich mniej lub bardziej bogatych domach, jesienią przygotowywano kiszonki. Wiedziano, że od tego ile dobrych mikroorganizmów w nas żyje, zależy nasze zdrowie.
Oczywiście, te najbardziej popularne kiszonki można kupić w sklepie. Dobrze, jeśli są w szklanych słojach. Natomiast coraz częściej są sprzedawane w plastikowych opakowaniach.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ten akurat plastik nie wchodzi w reakcję z agresywną kiszonką. Zresztą i tak – bardzo często – w „sklepowych” kiszonkach jednym ze składników jest sorbinian sodu lub sorbinian potasu. Więc niby zdrowo, ale nie do końca.
Czy warzywa kisimy tylko jesienią?
Najlepiej po postu zakisić swoje warzywa. I tutaj dobra wiadomość. Kisić możemy nie tylko jesienią. Oprócz ogórków, wszystkie inne warzywa możemy kisić praktycznie przez całą zimę. I to jest doskonałe wyjście dla osób, które nie mają spiżarek czy innych miejsc do przechowywania słoi.
Jakie warzywa warto ukisić?
A co kisić? Praktycznie każde warzywo. Moim ulubionym – oprócz ogórków i białej kapusty – są: seler, papryka, buraki, czerwona kapusta, brokuły.
I czosnek! Znakomity! Ukiszony osobno, lub dodany do kiszonek – nigdy nie należy go wyrzucać! Kroję go na cząstki i dodaję do surówek lub wrzucam do zupy ( kapuśniak, warzywne, krupnik, pomidorowa).
Jednym słowem: jedzmy kiszonki wyprodukowane w domu. Bo to naturalne bogactwo witamin i minerałów. Świetnie przyswajalnych przez organizm.
Warzywa kiszone: przepis
Warzywa kiszone: składniki
- świeże, nieuszkodzone warzywa: papryka, seler, buraki czerwone, brokuł, czosnek
- sól kamienna
- chrzan
- czosnek
- koper – najlepiej z baldachimami
- opcjonalnie zioła: biała gorczyca, listek laurowy lub ziele angielskie, kminek
Jak ukisić różne warzywa na zimę: przepis
- Warzywa umyć. Buraczki porządnie wyszorować, najlepiej nie obierać ze skórki. Czosnek obrać z łusek.
- Korzeń chrzanu obrać i pokroić na słupki mniej więcej wielkości małego palca u ręki.
- Słoiki umyć.
- Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 3,5 dag soli. Mieszać, aż się rozpuści.
- Warzywa wkładać do słoika, ciasno jeden przy drugim.
- Do każdego słoika włożyć po 3 – 4 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości) i po 2 laski chrzanu.
- Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldach, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru.
- Opcjonalnie inne zioła: trzeba poszukać swojego smaku.
- Zalać zimną wodą, zalewa musi przykrywać w pełni wszystkie warzywa w słoiku. Zakręcić.
- Trzeba na kilka dni zostawić w cieplejszym miejscu, żeby proces fermentacji rozpoczął się.
- Później można przenieść do chłodniejszego pomieszczenia, lub wstawić do lodówki.
Wskazówki:
- Jesienią suszę lub zamrażam laski chrzanu i suszę nieco kopru – w zimie mam „jak znalazł” do kiszenia buraków czy selera. Bo to właśnie te warzywa najczęściej kiszę po 1 lub 2 słoiki zimą. Pozostałe warzywa kiszę jesienią. Sprawdź przepis na kiszone buraki
- Podczas fermentacji cenne składniki przenikają do wody dlatego jest ona równie wartościowy jak kiszone warzywa. szkoda jej wylewać – lepiej jest wypić szklaneczkę dla zdrowia – jeśli jest zbyt kwaśna, rozrzedzić wodą lub zużyć do doprawienia zupy czy sosu.
- Chrzan odpowiada za twardość warzyw – więc trzeba go dodać koniecznie.
Jeśli masz ochotę spróbować własnoręcznie ukiszonej kapusty, to po prostu spróbuj:
⇒ Kiszona kapusta, która zawsze się udaje
Sprawdź jak smakują pozostałe moje kiszonki.
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku
Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka
Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Warzywa ukiszone? Dajcie znać w komentarzu jakie warzywa postanowiliście ukisić?
Masz pytania do przepisu na kiszonki? Napisz w komentarzu a ja postaram się pomóc 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
„z dawien dawna…..Wiedziano, że od tego ile dobrych mikroorganizmów w nas żyje, zależy nasze zdrowie”
Z dawien dawna nikt nie wiedział o żadnych mikroorganizmach, a już tym bardziej o ich dobroczynnym wpływie. Robiono kiszonki z warzyw, bo to był sposób na ich przechowywanie.
Witaj, nie do końca się zgodzę. Oczywiście, masz rację – zaczęto robić kiszonki, jako sposób na zakonserwowanie żywności, ale zaczęto obserwować jak dobre mają działanie na organizm. Jestem w posiadaniu „Domowego lekarza” wydanego na początku XX wieku przez drukarnię Karola Miarki w Mikołowie, który zawiera mnóstwo porad w tym temacie. Porad, które są zbieżne z obecnymi, popartymi przez badania. Bardzo dziękuję za komentarz i mam nadzieję, że będziesz zerkała na moją stronę. pozdrawiam dana
nie mam tutaj we Francji chrzanu ani kopru (bardzo rzadko i trudno dostac) – czy mozna czyms zastapic?
Witaj, niestety nie znam zamiennika chrzanu :(. Chrzan daje twardośc, smak i konserwuje warzywa.Możesz zakisić warzywa – na krótkie spozycie – bez chrzanu, ale to juz niestety nie ten smak. Kopru generalnie nie musi być, a ostatecznie możesz – tez na krótkie spożycie- dodać zwykły zielony koperek – do kupienia na marche. A bez chrzanu zakisisz warzywa po turecku https://jawagabunda.pl/przepisy/tureckie-kiszonki/ lub znakomite o tej porzehttps://jawagabunda.pl/przepisy/kiszona-cytryna/ i kapustę kiszona białą lub czerwona nhttps://jawagabunda.pl/przepisy/kiszenie-kapusty/. Pozdrawiam serdecznie dana
Chrzan możesz zdobyć z Polski – suszony, pooroś rodzinę, znajomych. Ja suszyłam bo zostało mi dużo i potem go zużyłam do kolejnych kiszonek
Kminek swietnie zastepuje koper. Ten sam problem mam we Wloszech. Pozdrowienia
Witam,
dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie 🙂 dana