Dania główne Przepisy Przystawki
Karczek pieczony w piekarniku
Przepis na dobry karczek pieczony w piekarniku. Jest nie tylko smacznym i sycącym daniem, ale łatwym i nie zajmującym wiele czasu do przygotowania.
Co prawda karkówka zawiera dość dużo tłuszczu, ale w czasie pieczenia znaczna jego część wytapia się.
Mięso po wyjęciu z piekarnika pozostaje soczyste i wręcz rozpływa się w ustach. Smakuje świetnie nie tylko jako danie obiadowe, ale jest znakomitym dodatkiem „na zimno” do pieczywa lub sałatek. Karczek pieczony w całości do chleba na zakwasie własnoręcznie upieczonego – prawdziwa pycha dla zwolenników mięsa. Sprawdź jak zrobić chleb na zakwasie.
Kupując karczek zawsze wybieram jak najbardziej równy kawałek, żeby w czasie pieczenia był równomiernie ogrzewany. Najlepiej jeśli mamy do pieczenia specjalną brytfannę do zapiekania. Jeśli nie, można mięso upiec w rękawie do pieczenia – postępujemy podobnie jak w przypadku pieczenia w brytfance czy naczyniu do zapiekania (piszę o tym sposobie, chociaż nie jestem zwolennikiem pieczenia potraw w folii ani w plastiku).
Karkówka pieczona serwowana na ciepło ( jako danie obiadowe lub kolacyjne) dobrze komponuje się z czerwoną kapustą przygotowaną według przepisu Karola Okrasy. A jeśli do tego dodamy kluski śląskie, to już będzie najprawdziwsza uczta. Kaloryczna, ale znakomita! Sprawdź przepis na czerwoną kapustę.
Karczek pieczony w piekarniku: prosty przepis
Karczek pieczony w piekarniku: składniki
- 1,5 – 2 kg kawałek mięsa z karczku – w całości
- główka czosnku
- przyprawy: majeranek, papryka ostra i słodka lub inne ulubione
- sól i pieprz
- dwie łyżki oleju
Karczek pieczony w piekarniku: przygotowanie krok po kroku
- Karkówkę umyć, osuszyć.
- Czosnek obrać, poszatkować lub zmiażdżyć w prasce do czosnku.
- Czosnek, przyprawy, sól i pieprz wymieszać z olejem.
- Mięso natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami.
- Włożyć do lodówki i marynować najlepiej kilkanaście godzin.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Na dno naczynia do zapiekania (z pokrywą) wlać odrobinę wody.
- Karczek włożyć do naczynia.
- Piec 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180 stopni Celsjusza ( czas liczy się 1 godzina na 1 kg mięsa).
- Od czasu do czasu czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie naczynia.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy karkówkę na 20 minut, aby odpoczęła.
Wskazówka
- Podany zestaw przypraw jest przykładowy, ale można dodać także inne przyprawy: zioła prowansalskie, przyprawę do grilla, tymianek lub inne ulubione zioła
- Karkówka pieczona świetnie pasuje na obiad. Wtedy należy pokroić w grube plastry i podać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dobrze komponuje się z buraczkami lub modrą kapustą i kluskami śląskimi.
- Równie dobrze smakuje pokrojona w cienkie plastry, ułożona na pajdzie razowego chleba ( najlepiej własnoręcznie upieczonego) z dodatkiem chrzanu z buraczkami lub samego chrzanu. I ogórek kiszony! Smacznego!
Lubisz mięsne potrawy? Karczek przypadł Ci do gustu? Sprawdź też inne przepisy:
Piersi z kurczaka w winie po włosku
Żur zalewajka – solidny, tradycyjny przepis z mięsną wkładką „na bogato”
Gęś pieczona długo w niskiej temperaturze – świąteczny przysmak
Przygotowałaś danie według przepisu? Zostaw komentarz!
Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna. Jeżeli masz też jakieś pytania związane z przepisem – pisz śmiało!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!