Przyrumieniony karczek prosto z piekarnika w towarzystwie pomidorków i mizerii.

Dania główne Przepisy Przystawki

Karczek pieczony w piekarniku

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 19 stycznia 2017

Przepis na dobry karczek pieczony w piekarniku. Jest nie tylko smacznym i sycącym daniem, ale  łatwym i nie zajmującym wiele czasu do przygotowania.

Co prawda karkówka zawiera dość dużo tłuszczu, ale w czasie pieczenia znaczna jego część wytapia się.

Mięso po wyjęciu z piekarnika  pozostaje soczyste i wręcz rozpływa się w ustach. Smakuje świetnie nie tylko jako danie obiadowe, ale jest znakomitym dodatkiem „na zimno” do pieczywa lub sałatek. Karczek pieczony w całości do chleba na zakwasie własnoręcznie upieczonego – prawdziwa pycha dla zwolenników mięsa. Sprawdź jak zrobić chleb na zakwasie.

Kupując karczek zawsze wybieram jak najbardziej równy kawałek, żeby w czasie pieczenia był równomiernie ogrzewany. Najlepiej jeśli mamy do pieczenia specjalną brytfannę do zapiekania. Jeśli nie, można mięso upiec w rękawie do pieczenia – postępujemy podobnie jak w przypadku pieczenia w brytfance czy naczyniu do zapiekania (piszę o tym sposobie, chociaż nie jestem zwolennikiem pieczenia potraw w folii ani w plastiku).

Karkówka pieczona serwowana na ciepło ( jako danie obiadowe lub kolacyjne) dobrze komponuje się z czerwoną kapustą przygotowaną według przepisu Karola Okrasy. A jeśli do tego dodamy kluski śląskie, to już będzie najprawdziwsza uczta. Kaloryczna, ale znakomita! Sprawdź przepis na czerwoną kapustę.

Karczek pieczony w piekarniku: prosty przepis

Karczek pieczony w piekarniku: składniki

  • 1,5 – 2 kg kawałek mięsa z karczku – w całości
  • główka czosnku
  • przyprawy: majeranek, papryka ostra i słodka lub inne ulubione
  • sól i pieprz
  • dwie łyżki oleju

Karczek pieczony w piekarniku: przygotowanie krok po kroku

  1. Karkówkę umyć, osuszyć.
  2. Czosnek obrać, poszatkować lub zmiażdżyć w prasce do czosnku.
  3. Czosnek, przyprawy, sól i pieprz wymieszać z olejem.
  4. Mięso natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami.
  5. Włożyć do lodówki i marynować najlepiej kilkanaście godzin.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  7. Na dno naczynia do zapiekania  (z pokrywą) wlać odrobinę wody.
  8. Karczek włożyć do naczynia.
  9. Piec 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180 stopni Celsjusza ( czas liczy się 1 godzina na 1 kg mięsa).
  10. Od czasu do czasu czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie naczynia.
  11. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy karkówkę na 20 minut, aby odpoczęła.
Wskazówka
  • Podany zestaw przypraw jest przykładowy, ale można dodać także inne przyprawy: zioła prowansalskie, przyprawę do grilla, tymianek lub inne ulubione zioła
  • Karkówka pieczona świetnie pasuje na obiad. Wtedy należy pokroić  w grube plastry i podać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dobrze komponuje się z buraczkami lub modrą kapustą i kluskami śląskimi.
  • Równie dobrze smakuje pokrojona w cienkie plastry, ułożona na pajdzie razowego chleba ( najlepiej własnoręcznie upieczonego) z dodatkiem chrzanu z buraczkami lub samego  chrzanu. I ogórek kiszony! Smacznego!

Lubisz mięsne potrawy? Karczek przypadł Ci do gustu? Sprawdź też inne przepisy:

Piersi z kurczaka w winie po włosku

Żur zalewajka – solidny, tradycyjny przepis z mięsną wkładką „na bogato”

Gęś pieczona długo w niskiej temperaturze – świąteczny przysmak

Kapusta kiszona 

  Domowe konfitury, dżemy

Przygotowałaś danie według przepisu? Zostaw komentarz!

Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna. Jeżeli masz też jakieś pytania związane z przepisem – pisz śmiało!

Oceń artykuł
[Głosów: 12 Średnia: 3.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments