Dania główne Przepisy Przystawki
Moskole pieczone lub smażone – oryginalny przepis na placki z ziemniaków rodem z Podhala
Tradycyjny przepis na tatrzańskie Moskole — placki po góralsku rodem z Podhala. Znane od dawna, podawane w domach jako najprostsze danie — takie z rodzaju „zrobić coś z niczego”.
Obecnie moskole są jednym z regionalnych dań, podawanych bardzo często w restauracjach jako przekąska z masłem, sosem grzybowym lub regionalną bryndzą.
I nie są to typowe placki ziemniaczane przygotowane z surowych, tartych ziemniaków, tylko ich „odmiana” z gotowanych ziemniaków.
I jak to zazwyczaj bywa z regionalnymi daniami, wersji dania jest mnóstwo. Poznałam smak moskoli lata temu u zaprzyjaźnionych górali. U nich moskole przyrządzane są według podstawowego przepisu: czyli z mąki, ziemniaków i jaja – i takie właśnie najbardziej lubię. Próbowałam moskoli w wersji z kwaśnym mlekiem, z dodatkiem czosnku w cieście i jakiś ziół, a nawet kawałkami pokrojonej wędliny – to jednak nie to! Moim zdaniem – przedobrzone.
Skąd się wzięły Moskole?
Moskole wywodzą się z czasów, gdy nie wyrzucano jedzenia, tylko przetwarzano pozostałe na – przykład z obiadu – produkty.
I tak właśnie do ugotowanych ziemniaków dodano mąkę i było gotowe danie. W późniejszych czasach zaczęto także dodawać jajo. I tak powstał moskol „na bogato” posmarowany masłem.
Uwielbiam ciepłe moskole, prosto zdjęte z blachy, na których masło lekko się topi.
Takich prawdziwych możecie spróbować w agroturystyce u „moich górali” w Gliczarowie Górnym i porównać do tych, które sami zrobiliście według poniższego przepisu.
Jak zrobić moskole według oryginalnego przepisu:
Moskole – placki z gotowanych ziemniaków: składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 20 dag mąki
- 1 duże jajo
- sól, pieprz
Jak smażyć moskole – placki z gotowanych ziemniaków: przygotowanie krok po kroku
- Ziemniaki ugotować lub wykorzystać pozostałe z obiadu. Jeżeli były gotowane w łupinach – obrać.
- Ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Wystudzić.
- Połączyć ziemniaki z mąką, jajkiem, posolić i dodać szczyptę pieprzu.
- Zagnieść ciasto.
- Formować owalne placki o wielkości mniej więcej 6 na 9 cm i grubości około 2 cm.
- Piec na rozgrzanej blasze kuchennego pieca! Tak jest w wersji oryginalnej, jednak ilu z nas posiada taki piec? Dobrym rozwiązaniem jest użycie patelni grillowej bez tłuszczu lub pieczenie na blasze lub nawet na tacce do pieczenia na grillu. Ostatecznie można moskole upiec na patelni z tłuszczem, ale to już nie to samo. Placki należy smażyć na średnim, nie na bardzo gorącym ogniu, ponieważ powinny mieć lekko wysuszoną, nieco chrupiącą skórkę i upieczony, miękki środek.
- Podawać ciepłe lub zimne – według upodobań. Najlepiej smakują moskole z masłem czosnkowym lub z bryndzą.
Jeżeli smakowały Ci placki to nie zapomnij sprawdzić innych przepisów na smażone potrawy:
Placki z cukinii pieczone w piekarniku – dwie wersje
Ryba smażona – przepis i wskazówki jak zrobić dobrą rybę
Kiszona papryka – kiszonka w słoikach jako źródło zdrowia
Placki usmażone? Podziel się opinią!
Pamiętaj, że pytania lub może i nawet pochwały możesz napisać w komentarzu. Będzie mi bardzo miło 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Przepis na Moskole przywieźli na Podhale jeńcy rosyjscy, stąd nazwa- od Moskali, czyli Rosjan.
Witam, bardzo dziękuję za komentarz i uzupełnienie artykułu o informacje, których nie znałam. dana
Pycha!
Takie jest to danie – proste i pyszne placki 🙂 smacznego