Dynia nadziewana serem i warzywami
Przepis na nadziewana dynię to połączenie smaku dyni z pieczonymi warzywami i serkiem daje całkiem niezłą kompozycję smakową.
W tym daniu ważne jest, aby farsz był dobrze doprawiony. Dzięki temu wzmocni się smak dość mdławej z natury dyni.
Do zapiekania używam dyni piżmowej lub hokkaido.
Dynia faszerowana serem i warzywami najlepiej smakuje podana gorąca od razu po wyjęciu z piekarnika.
Nie dodaję do niej żadnych sałatek – sama w sobie jest za danie główne i dodatki. Ale jeśli mamy olej dyniowy i pestki dyni, i użyjemy ich „na wykończenie” dania to będzie świetny pomysł! Sprawdź przepis na olej dyniowy.
Dynia nadziewana serem i warzywami: przepis
Dynia nadziewana serem i warzywami: składnik
- dynia piżmowa lub 2 dynie hokkaido*
- 4 łyżki oleju słonecznikowego, kokosowego lub innego o delikatnym smaku
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag mozarelli
- połówka cukinii
- biała część pora
- bulwa kopry włoskiego lub 3 gałązki selera naciowego
- garść orzechów włoskich
- kilka suszonych morel
- mielona słodka i ostra papryka
- rozmaryn i tymianek – świeży lub suszony – po pół łyżeczki
- pestki dyni do posypania (lekko podsmażone na patelni bez tłuszczu) – opcjonalnie
- 1 łyżka oleju z pestek dyni – opcjonalnie*
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Dynia nadziewana serem i warzywami: przygotowanie krok po kroku
- Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i włókna. Wydrążyć nieco miąższu (najlepiej łyżką ) i posiekać go.
- Wnętrza połówek dyni posolić, popieprzyć, posypać paprykami i posmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego.
- Ryż ugotować na sypko.
- Morele zalać wrzątkiem, gdy zmiękną osączyć i pokroić na kawałki.
- Orzechy włoskie posiekać.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Cukinię, koper włoski (seler naciowy) umyć i pokroić na drobną kostkę.
- Por oczyścić, pokroić w talarki.
- Cebulę i czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego (kokosowego), zeszklić na nim czosnek i cebulę.
- Dodać resztę warzyw, miąższ dyni, morele i zioła smażyć mieszając około 5 minut.
- Przesmażone warzywa wymieszać z ryżem, serem i orzechami.
- Farsz posolić, doprawić cytryną i paprykami. Smak musi być wyrazisty.
- Połówki dyni napełnić farszem i złożyć.
- Piec około 45 do 60 minut ( w zależności od wielkości i rodzaju dyni) w temperaturze 200 °C.
- Po upieczeniu posypać pestkami dyni i kapnąć oleju z pestek dyni.
Dynię można przygotować na wiele różnych sposobów. Sprawdź też inne przepisy:
Dynia faszerowana ryżem i kurkami
Zupa krem z dyni i chili – prawdziwa gratka dla początkujących kucharzy
Dżem z dyni i moreli bez dodatku cukru
Frytki z dyni pieczone w piekarniku – fast food z dyni
Nie taka dynia straszna jak na Halloween, prawda? Podziel się swoją opinią w komentarzu!
Jeżeli przygotowała dynię według przepisu i masz jakieś pytania związane z przepisem – napisz w komentarzu. Bardzo chętnie odpowiem!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!